3 Comments

 1. Válassza a VELUX INTEGRA® tetőtéri ablakokat, árnyékolókat és redőnyöket és élvezze a távirányítás előnyeit. Szerelje fel otthonát a VELUX ACTIVE with NETATMO beltéri klíma szabályozóval egy egészségesebb otthonért.

 2. Napfényben úszó, ferde falsíkú otthonok
  Az építészet egy csodálatosan sokszínű tudományág, melynek köszönhetően igazán egyedi családi fészkek születnek. Gondoljunk csak az egyszintes, többszintes megoldásokra, klasszikus Kádár-kockákra, összenyitott nagy tetőterekre vagy galériákra. Egy viszont mindegyikben biztosan közös: szeretjük, ha fényárban úsznak. Lássuk, hogyan segíthet ezen a ferde falsík!
  Hogyan aknázzuk ki a hosszabb ferde falsíkokban rejlő lehetőségeket?
  A hosszan lenyúló ferde falsíkú házaknál kifejezetten nagyobb a jelentősége a jól megválasztott és jó helyre kerülő tetőablakoknak, hiszen az elhelyezkedésük akár két vagy több emelet természetes megvilágításáról is gondoskodhatnak. Az sem ritka, hogy a ferde falsík lenyúlik egészen a földszintig. Nyilván ezekben az esetekben az alsó szint ferde falsík alatti része nehezen kihasználható, így tároló, mosókonyha, spájz is kaphat itt helyet. Jó megoldás lehet, ha a szintek közötti átjárást, a lépcsőket ide helyezzük, és egymás alatt több tetőablak is helyet kap, hiszen ezzel a megoldással egyszerre több szint természetes megvilágításáról is gondoskodhatunk. Ha a munkánkból kifolyólag sok időt töltünk otthon, akkor a dolgozót is átvihetjük a ferde falsík alá, így ülve kényelmesen elférünk, a megvilágítás körülményei pedig kedvezőek lesznek.

  Rezsicsökkentés tetőablakokkal
  Télen nemcsak a természetes megvilágítás intenzitásához, de a helyiségek melegéhez is hozzájárul a tetőablak, hiszen ahol több napfény jut be, ott hamarabb melegszik fel természetes úton a ház. Ezáltal ritkábban kell tekerni a fűtésen, így csökkenthetők a rezsiköltségek. Sokan gondolják elsőre, hogy a tetőablakoknál hűvösebb a levegő, könnyebben távozik a meleg és áthűl az ablakfelület. Ez már nem állja meg a helyét. A mai, újabb tetőablakok technológiai megoldásai miatt sokkal jobban hőszigetelnek, mint elődeik, így emiatt nem kell aggódni. Ami viszont télen kincs, az nyáron izzasztó lehet, de a kapható világos sötétítők mellett már úgy csillapíthatjuk a napfény hőerejét, hogy a természetes fényről sem kell lemondanunk.

  A rezsin nemcsak a fűtéssel, de világítással is tudunk spórolni. Érdemes a tetőablakok megtervezésekor a Nap járását is figyelembe venni, illetve a tevékenységi területeket, amiket a ferde falsík alatt végzünk. Ezzel elnyújthatjuk a lakásba bejutó napsütéses órák számát, így később lesz szükségünk kiegészítő világításra.

 3. Hogyan legyen bababiztos a tetőtéri fürdőszoba?
  Egy kisbaba érkezése mindig nagy izgalommal tölti el a családot, és egy kifejezetten izgalmas időszakot hoz a babavárástól kezdve a pici születése utánra is. A CSOK kereteiben sokan a többgenerációs otthonokra szavaztak, és a tető alatti térben alakítják ki a családi fészket. Cikkünk azoknak szól, akik a tetőtéri fürdőszobát szeretnék bababiztossá tenni az új korszakra.
  A fürdőszoba biztonságossá tételét nem kell a 9. hónap végére kipipálni, hiszen a baba az első időszakban nem fog tudni nagy felfordulásokat és károkat okozni magában és a fürdőszobában. Vannak viszont olyan tippek, amik hosszadalmas előkészületekkel is járhatnak, sőt akár még zajjal is, amit talán jobb a pocakos időszakokban meglépni, hogy a baba későbbi nyugalmát ne zavarja. Kezdjük is ezzel, majd pedig a könnyebben kivitelezhető praktikákkal.

  Biztosítsuk a szellőztetést, hogy ne alakuljon ki a penész!
  A penész kifejezetten káros a picikre nézve. Ha egész kicsi korban találkoznak vele, légúti megbetegedéseket, asztmát, allergiát is okozhatnak. A fürdőszoba ráadásul a legpárásabb helyiség a lakásban, így mindenképp gondoskodni kell a megfelelő szellőztetési lehetőségekről. Tetőtér esetén tetőtéri ablakkal vagy ablakokkal sokat tehetünk az ügy érdekében. A mai tetőablakok olyan technológiával készültek, amik mellett időjáráshoz igazítva automatizálható a szellőztetés, illetve kifejezetten jó a hőszigetelő képességük. Ha nincs ablak vagy jó lenne modernizálni a meglévőt, akkor ezt még érdemes elintézni a legkisebb érkezése előtt.

  Lemosható falfesték a falakra
  A tetőtér ferde falsíkját általában csempézés helyett festeni szokták. Érdemes lemosható falfestéket választani, hogy a totyogó baba ébredező kreativitása okozta fallenyomatok és dekorációk fejfájás nélkül legyenek letörölhetők, eltüntethetők.

  Ne tudja leforrázni magát!
  Fürdés közben jó mókának tűnhet a kádcsaptelep tekergetése, amit egy nagyon gyors manőverrel, egy szempillantás alatt eszközölhet a baba. A termosztatikus kádcsaptelepekben az a jó, hogy mi szabályozhatjuk előre a hőfokot, de az újabb csaptelepek már egyébként is forrázásvédelemmel lettek ellátva. Érdemes ilyenre cserélni a meglévőket.

  A csúszkálást hagyjuk meg a téli időszakra
  A csúszásvédelem fontos téma minden fürdőszobában. Akár fürdőkád, akár zuhanyzó, terítsünk le egy csúszásgátló szőnyeget!

  Meleg padló
  A fürdőbe általában hidegburkolatot választunk, amire a pici talpa érzékenyebben reagálhat. A padlófűtés erre szuper megoldás, vagy ha ekkora átalakításokba nem vágnánk a fejszénket, akkor szőnyegekkel is sokat javíthatunk a kicsi hőérzetén.

  Minden mérget zárjunk el!
  Gondoskodjunk róla, hogy a vegyszerek, tisztító szerek, körömlakk lemosók, gyógyszerek, borotva és minden más szer vagy éles tárgy, ami veszélyes, ne legyen kéznél, szem előtt, a kicsi számára elérhető helyen! A legjobb, ha szekrénybe, magas helyre tesszük és a szekrényt babazárral lezárjuk.

  Zárható WC-ülőke
  A WC-ülőke mindig legyen lehajtva, egyrészt, hogy ne másszon bele, másrészt, hogy a kórokozókat is benn tartsuk. Ha még biztosabbra mennénk, gyerekzárral lezárhatjuk a WC-t is.

  Zárjuk a fürdőt!
  Alapvetően nem sok jót remélhetünk, ha a baba a fürdőszobában egyedül van, ezért sose legyen ott felügyelet nélkül. Bababiztos zárral pedig meg tudjuk akadályozni, hogy magától betipegjen a fürdőbe.

Vélemény, hozzászólás?